Saturday, September 5, 2009

Post ke-100

Ini adalah post ke-100 sy.. Byk gak nak cerita untuk peristiwa yang berlaku3, 4 dan 5hb Sept nie.

Pada hari Rabu, aku telah ke Low Yatt untuk membeli HP baru. Dah akhir memilih Nokia Music Express 5800. Msih dalam tempoh mempelajari utk gne hp 2.

Pada Hari Jumaat pulak, selepas semayang jumaat, sy n roomate g lah ke Low Yat untuk cari game hp. Dalam perjalanan ke KL, terdapat sekumpulan polis forensik sedang menjalankan siasatan seberang jalan di hadapan Tesco Shah Alam. Aku tiada idea apa yang berlaku. Yang pasti,bila ia melibatkan pasukan forensik, tentu sekali ada kemalangan yang menyebabkan kematian. Hari nie, Sabtu, muke surat harian metro, terpampang menyatakan " Sekumpulan pengurup wang ditembak mati akibat diserang hendap oleh sekumpulan manusia yang ala-mafia". Wah, dasat gler negara kita nie.. Masih ada manusia yang kejam yang menggunakan keganasan untuk mengaut keuntungan.

Setibanya di Low Yat, terdapat sekumpulan manusia yang ala-ala "berdemontrasi" di hadapan bangunan tersebut. Antara ayat-ayat yang digunakan ialah " Hantar bangla pulang", " Kata rakyat didahulukan, kenapa bangla dapat kerja" dan lain-lain. Banyak perkataan-perkataan yang digunakan berkisarkan kepada ketidakpuasan hati mereka dalam sikap swasta yang lebih suka memilih warga asing sebagai pekerja berbanding orang negara kita. Gaji lg murah. Saya dapat paham perasaan mereka. Tgk sahaja di KL. Bangla ramai gler. Ntah la.. Semak mata memandang. Tgk KL cam Bangladesh dah. Kalo balik JB, cam Jakarta pulak. Penuh dgn Indon. Pihak berkuasa, buatlah sesuatu.

Hari sabtu (6hb), aku kuar dgn roomate2, Din, Mus and Hakeem g KL untuk shopping . Mula-mula ke Pertama untuk membeli hp mus. Pas 2, nk ke Sogo. Tp malangnya, Sogo xleh masuk. Sebabnya kena ada member card. Come on la...Xkan kena ada card baru leh masuk. Kiteorang dah la jarang datang situ, xkan la nk wat card. Dah la beratur panjang. Sedih, so decide la utk ke Mid Valley.

Sampai dah ke Mid Valley, penat gler.. Akhirnya beli gak 2 baju. Kiteorang buka pose kat Pizza Hut. Masa perjalanan balik, kami naik la taxi nie. Nie antara nasihat pakcik taxi tu kalo naik taxi di KL.

1) Bila naik taxi, jangan tanya berapa harga untuk ke satu-satu tempat. Naik sahaja
2) Pastikan taxi tu memasang meter. Jika dia x pasang, suruh dia pasangkan. Ckp la konon2 pakcik korang orang LPKP.
3) Jika driver taxi itu meminta wang yang lebih daripada harga yang tertera di meter, anda boleh mengambil No. taxi, masa dan laporkan kepada JPJ untuk disaman kepada driver taxi tersebut.

-bersambung-

3 comments:

* [ F y z a ] * said...

Hahaha.. beli 2 baju baru? baru raya ke atuk?

Lala said...

wah...pjg citer ko...hahhaha...siap beli hp br tuh...weh2..hp feveret aku tu!!!!!

Anonymous said...

bosan nak mampus post kau
ayat budak skema
mcm buduh