Friday, December 5, 2008

VC CUP 2008

VC cup adalah tournament paling besar utk Uitm dimana seluruh cawangan uitm malaysia akan berkumpul dan bertanding. vc cup merupakan platform atau ajakan paling ampuh bg mencungkil bakat debat dan seterusnye mewakili UiTM Malaysia.

Hari pertama hanya ada ceramah dan penerangan ttg pertandingan. sgt boring. mlm 2 gak g mcd kat seksyen 2. boring gler time malam.

UiTM kedah ada 4 pasukan. A,B,C,D. Aku dalam pasukan Kedah B.

team kedah ke vc cup 2008

pada hari pertandingan, 1st match lawan Perlis B. Team kak zam,arif, dan faiq. senior part 6 semuanye.. dgn usul "sukan medium perpaduan", ape kan daya, team aku kalah. margin 1. margin satu maksudnye kalah tipis. mcm main bola.kalah 1-0. lebih kurang la. tp masa match nie aku dapat BEST DEBATER. xsangka..xla perform sgt..tp keputusan juri muktamad kan...hehehe..
team kedah b vs perlis b (lose 1.0)

2nd match lawan dengan Jengka B. Dgn usul "politik berteraskan kaum masih relevan". mach nie kalah gak. mase nie dah putus asa.kesilapan kecik sgt coz tercakap "trustik". tp aku stil jd BEST DEBATER match nie. kalah margin 1 jek. sedih gler. tp atas dorongan team2 kedah,kiteorg kuat gak.

team kedah b vs jengka b (lose 1.0)

third match lawan dengan kelantan B. Time nie kiteorang bersemangat balik. dengan usul "barisan nasional perlu menjadi satu parti". team aku menang dengan margin 4. kira menang 4-0 la. masa nie yazid mendapat pendebat terbaik.

team kedah b vs kelantan b (win 4.0)

Match ke-4, lawan dengan kuantan B. Semua junior part 1 pre law kuantan. Dengan usul "generasi muda kita patriotik". kiteorg menang lg, tp tipis jek. margin 1. nie pihak lawan dpn best debater, maybe sebab awek kuantan 2 cun, abg mont pilih dia jd best debater kot. hahahhaa..

team kedah b vs kuatan b (win- 1.0)

tamat hari pertama match. penat sgt....

2 day, kitaorg truskan perjuangan. lawan pasukan swing yg x kurang hebat nye. dengan usul "bahasa melayu penyatu bangsa Malaysia", kali nie, kitaorg lawan sungguh2. akhirnye menang margin 5. pendebat terbaik kali nie, aftal. so sampai sekarang, team aku semua penah merasa pendebat terbaik. alhamdullilah.team kedah b vs swing ( win 5.0)

perlawanan terakhir paling sedih utk aku ceritakan. pusingan 6 or known as silent round, merupakan tragedi november bg team aku. hanya memerlukan kemenangan margin 1 utk kesuku akhir,akhirnya bala yg menimpa. kekalahan margin 7 paling x kesangka. xda sape sangka. pendebat terbaik pown team lawan. ehm.. kiteorg lawan terengganu A. Pendebat terbaik terengganu bercakap 9minit 13 saat. sedangkan dia boleh ckp 6 minit sahaja.. ini yg paling x puas hati dgn juri a.k.a penjaga masa. dah la x lawan kes..hahar jek. ehm. mungkin xda rezeki kali nie.
tp xpe,skang aku masih junior. panjang masa aku kat uitm.

secara keseluruhan,aku happy. walaupun menang 3, kalah 3, tp semuanye ketentuan ALLAH.
Dengan izin Nya, aku dapat tempat ke-16 drp 152 dalam senarai pendebat. buat first timer, bersyukur sgt. so, hope utk AO akan dtg,kalo diberi peluang,akan memberi yg lebih baik. insyallah.

4 comments:

Abdul said...

Assalammualaikum,

Sudah menjadi adat dalam kehidupan pertandingan,kalah dan menang bagaikan isi dengan kuku, sukar dipisahkan. Walau team Kedah B yang perlu satu margin or senang cerita satu kemenangan(seri xboleh k)serta team Kedah A & C namun apakan daya,perjuangan yg dilakukan dengan penuh iktizam masih gagal untuk meraih kemengang yang amat penting. Walauapapun yang telah berlaku, segala pengalaman serta kekhilafan diri dan orang lain harap diampunkan agar kita sesama umat tidak bermusuhan untuk mencapai status negara maju serta umat Islam cemerlang. Kepada rakan-rakan ku, Ahmad Solehin Abdul Ghani,Yazid Al-Rafiq serta Aftal Mariz bin Mohemed,terima kasih atas segalanya. Teman,sahabat,rakan serta kawan dalam pelbagai rintangan. Diharap kita akan kekal bersahabat hingga ke akhirat nanti.
Terima kasih.

Abdul said...
This comment has been removed by the author.
SoLeHiN said...

abg hakim berceramah..hahha

lavender said...

salam..
xpe sol..
jdkn kekalahn hri ini sbg asas inspirasi utk kemenangan akn datang!
try ur best next time!
ambl pngjrn drp kesilapan yg lalu..

p/s:tumpang b'bangga sbb ko dpt jd best debator..